AKSE eli ammatillinen kuntoutusselvitys on mahdollisuus sinulle, jos olet 16-64 vuotias ja työelämään siirtyminen on ollut haastavaa tai et tiedä mikä ammatti olisi sinulle sopiva. AKSE on 2-10 päivää kestävä kartoitus, jossa saat erinomaista tukea kokona kokonaistilanteesi selvittelyssä ja ammatillisen suunnitelman laatimisessa. Kelan palveluna AKSE on sinulle maksutonta.

Kuntoutus toteutetaan Taukokangas Kuntoutuksen tiloissa ja tarvittaessa voit yöpyä meillä. Kuntoutuksen ajan sinulla on omaohjaaja, joka huolehtii yhteydenpidosta.

Sopisiko AKSE sinulle?

Jos sinulla on haasteita sairauden tai diagnoosin vuoksi opinnoissa, työelämässä tai sinne siirtymisessä ja olet 16-64 vuotias, AKSE on oikea valinta. Jos ole alle 30 vuotias, voit hakea AKSEen, jos sinulla on elämänhallinnassa haasteita ja tulevaisuuden suunta hukassa. Alle 30-vuotiaana et siis tarvitse diagnoosia tai mitään todettua sairautta. Riittää, että olet valmis tekemään tulevaisuutesi ja ammatillisten suunnitelmien kanssa töitä. Jos siis olet 16-29 vuotias ja AKSE kuulostaa sopivalta, riittää että soitat tai jätät sähköpostia meille. Et tarvitse lääkärin lausuntoa etkä hakemusta Kelaan.

Lisätietoja antaa Minna Taskila, p. 044 4794 763 tai minna.taskila@taukokangas.fi

AKSEssa keskitytään sinun tulevaisuuteesi

AKSEssa selvitellään yhdessä sinun nykytilannettasi ja haasteita. Kartoitamme asioita joista sinä innostut ja mikä sinua motivoi. Tavoitteena on vahvistaa itsetuntoasia sekä -tuntemustasi ja löytää yhdessä ammatillinen suunta.

Miten AKSE etenee?

  • 2-4 päivää kestävän alkuvaiheen aikana kartoitetaan yhdessä nykytilannettasi; työ-, toiminta ja opiskelukykyäsi sekä osaamistasi ja valmiuksia työelämään. Käymme läpi millaista tukea tarvitset jatkossa. Saat alusta alkaen omaohjaajan, joka toimii yhteishenkilönä sinun ja Taukokankaan välillä.
  • Alkuvaiheen jälkeen päätetään yhdessä siirrytäänkö jatkovaiheeseen. Jatkoselvitys kestää 6-8 päivää riippuen sinun tarpeistasi. Tällöin pureudutaan tarkemmin alkuvaiheen tuloksiin ja lähdetään suunnittelemaan ammatillista suuntaasi. Tärkeää on löytää sisäinen motivaatiosi, sinun yksilölliset vahvuudet ja voimavarat. Kuntoutujana saat tietoa eri ammateista, niiden vaatimuksista, opiskelumahdollisuuksista ja työmarkkinoista.
  • Ammattilaisten tuella laadit Aksen aikana itsellesi ammatillisen suunnitelman, joka auttaa sinun pääsemään tai palaamaan opiskelu- ja työelämään. Aksen aikana tehdään yhdessä yhteistyötä sinun verkostosi kanssa.
  • 1-2 päivää kestävä seurantavaihe takaa sinulle omaohjaajan tuen siinä vaiheessa kun ryhdyt toteuttamaan suunnitelmaasi käytännössä.
  • Aksen aikana mietitään yhdessä, mitä ja millaista tukea tarvitsen aksen jälkeen. Kelan ammatillisista kuntoutuspalveluista löytyy hyviä vaihtoehtoja eri tarpeisiin. Sinun ei tarvitse selvitä yksin.

Miten, missä ja milloin?

Ammatillisen kuntoutusselvityksen Taukokangas kuntoutuksen työryhmässä on omaohjaajan lisäksi mukana lääkäri, psykologi, . sosionomi, työelämäasiantuntija sekä fysioterapeutti tai toimintaterapeutti. Pääset AKSEssa hyödyntämään tämän vahvan asiantuntijaryhmän osaamista laajasti. AKSE on sinulle maksuton.

Ammatilliset kuntoutusselvitykset toteutuvat Taukokangas Kuntoutuksen tiloissa Oulaisissa mutta tarvittaessa hyödynnetään myös etämahdollisuuksia. Jaksotus ja toteutuspäivät suunnitellaan sinun lähtökohdistasi. Sinulla voi olla oikeus Kelan kuntoutussrahaan kuntoutuksen myöntämisestä alkaen sekä korvauksiin kuntoutuksen aikana tehdyistä matkoista.

Millä tavalla AKSE toteutetaan?

AKSE kestää enintään 10 kuntoutuspäivää ja sisältää:

  • Alkuselvityksen (2–4 päivää), jossa kartoitetaan kuntoutujan tilannetta
  • Tarvittaessa toteutetaan jatkoselvitys (6–8 päivää), jonka tavoitteena on laatia kuntutujalle ammatillinen kuntoutussuunnitelma
  • Kuntutuksen jälkeisen seurantayhteydenoton ja tarvittaessa seurantakäynnin.

Osa kuntoutuksesta voi toteutua etäkuntoutuspäivinä.

Miten hakeudut AKSE-kuntoutukseen?

Oletko 16 -29 vuotias nuori?

SOITA KELAAN

Jos kuulut tähän ikähaarukkaan, voit hakea ammatilliseen kuntoutusselvitys AKSEEN ilman erillistä lääkärin lausuntoa. Myös läheinen voi olla puolestasi yhteydessä.
30-64 vuotiaat

Tarvitset Kelan ammatillisen kuntoutuksen hakulomakkeen (KU101). Valitse kohtaan 3, että haet ”ammatillista kuntoutusselvitystä” ja merkitse palvelun tuottajaksi Taukokangas Kuntoutus. Liitä liitteeksi lääkärin B-lausunto, josta käy ilmi kuntoutustarpeesi. Saat lausunnon terveyskeskuksen lääkäriltä.

Lisätietoja antaa Minna Taskila, p. 044 4794 763 tai minna.taskila@taukokangas.fi

Ota yhteyttä

"*" näyttää pakolliset kentät

Nimesi*
Suostumus*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.